Efter ett möte med Claes Hemberg i fredags så publicerade han ett inlägg om vårt samtal på sin blogg http://blogg.avanza.se/hemberg/2017/05/09/fika-med-vd-allra/#disqus_thread Jag delar därför mitt svar till Claes nedan.

Claes,

Som journalist så hör det till god sed att låta den du intervjuar ta del av citaten innan, vilket jag inte har fått. Vidare så hör det till artighet att inte smygfotografera någon som man samtalar med, hade du bett om en bild så hade du såklart fått ta en.

För övrigt så har du blandat ihop flera saker, även dess sammanhang vilket framställer mig och det jag har sagt på ett felaktigt sätt. Framförallt så utelämnade du 15 spännande minuter från vårt möte där vi diskuterade Avanzas affärsmodell, och rimligheten i att det bolag som du företräder, och dessutom är ”tjock” i aktier i kräver alla fonder på 50-60% av fondavgiften som kickback.

Avanza tjänade i fjol 400 miljoner efter skatt på småsparare som betalats med courtage och kickback på dyra fondavgifter. Om Avanza slutar kräva fonder på dessa kickbacks så skulle avgifterna för spararna kunna bli väsentligt lägre, uppemot 0.65% per år för en vanlig Sverigefond. För en vanlig kund så innebär det 1 188 499 kr i lägre pension enligt Avanzas eget räkneexempel. På vilket sätt rättfärdigar du dessa kostnader? Avanza har dessutom dömts i etiska nämnden för bristfällig och vilseledande marknadsföring av bland annat fonder.

I ditt korståg mot dyra avgifter och allt som du tycker är ”dåligt” (dvs det mesta enligt dig) så undrar jag varför Avanza aldrig har kommit på tal. Kan det vara för att du saknar kunskap om Avanzas affärsmodell, eller är det för att du själv prioriterar feta aktieutdelningar framför låga avgifter till spararna?

Du verkar ha lätt att finna fel och kritisera andra aktörer, men om du verkligen vill göra skillnad – börja då med att sänka avgiften för Avanzas 500 000 sparare.

Med vänlig hälsning,
Alexander Ernstberger