– Öppnar för att överlönsamheten beror på branschens affärsmodell

Fackpresstidningen Pensionsnyheterna ägnar hela sitt senaste nummer åt att granska Allra-fallet, och försöker svara på frågan om det är något brottsligt som begåtts eller om det helt enkelt är så fondbranschen fungerar och att det egentligen är så att de stora vinster Allras ägare med Alexander Ernstberger i spetsen och deras sätt att leva, konsumera och investera, som sticker i ögonen på omvärlden.

”Extra tydligt blir det när man tar ut en aktieutdelning på 70 millar, vilket skedde i somras. Det är nog en av orsakerna till att fallet Allra väckt så enorm uppmärksamhet”, konstaterar Mikael Nyman, chefredaktör för Pensionsnyheterna, och fortsätter:

”En villa köpt för 50 miljoner på Lidingö och tillgång till en helikopter, sticker i ögonen på den som bor i friggebod…”

”Om mottagarna av utdelningarna är en grå massa av aktieägare och pensionsförvaltare, är det inte lika tydligt. Bankerna tjänar också snuskigt med pengar på förvaltningen, nästan som Tjorvens pappa i Saltkråkan beskrev intjäningen hos rörmokare.”

Pensionsmyndigheterna tar också upp att Robur, Handelsbanken och Nordea tjänar stora pengar på att låta sina fondbolag ställa upp fonderna på Pensionsmyndighetens fondtorg.”

Pensionsnyheterna ställer vidare frågan med anledning att summorna i Allra och i fondbranschen blir så höga:

”Frågan är hur mycket som är för mycket och hur man borde räkna.”

Pensionsnyheterna granskar också det instrument som åklagare Thomas Hertz ifrågasätter när det gäller provisionen på 88 Mkr till Allras systerbolag i Dubai.

”Om det är mycket eller lite, ligger i betraktarens ögon. Nu är det upp till åklagaren att bevisa att transaktionen varit onödig och ämnad åt att berika ägarna och inte spararna. Lyckas han med det måste resten av industrin lära sig att man kan hamna i finkan om gör ”onödiga affärer.””, konstaterar Mikael Nyman.

”Jag är glad att Pensionsnyheterna gjort en objektiv granskning av Allra-fallet som inte är så tydligt tesdriven, inte provocerad eller skriven i syfte att skapa underhållning av bolaget intjäning, mitt och de andra grundarnas liv, investeringar och konsumtion”, säger Alexander Ernstberger, grundare och vd för Allra.